Kommenter:
Det er nu ved at være længe siden, men grundet sidens designskifte har det været lidt undervejs.

Denne gang er vi i avisernes verden, der ofte har været anset for mere sagligt og dybdeborende journalistik, men alligevel kan man rende ind i artikler hvor man tænker: "Hmm..."

Denne gang slog min hmm-alarm måske ekstra til, da det lige havde været i nyhederne på TV, at sort arbejde var faldet kraftigt og blevet mindre acceptabelt, så folk nu angav hinanden. Et par dage efter sidder jeg så med Jyllandspostens Erhvervs-sektion og læser: "Det sorte arbejde stortrives". Se det hænger jo ikke helt sammen, og da jeg så så på JP's argumentation for dette udsagn gik hmm-alarmen da helt amok. Jo for der var flere store sedler i omløb, og det kan jo åbenbart kun betyde at der er mere sort arbejde (???). Det kan jo ikke blot være fordi der er højkonjunktur og folk generelt har flere penge og derfor også ligger inde med flere kontanter?

Nu står jeg jo ved kassen i IKEA og ved af erfaring, at der stadig er en overraskende stor del af befolkningen, der holder sig fra dankortet og bruger kontanterne - også selv om de skal have køkkener for 30'000. Med det in mente, så burde større forbrug jo også betyde flere kontanter både i befolkningen, men også i forretningernes kasser og derved flere penge i omløb.

Men lad os se på fakta: Fra 2005 til 2006 er omløbet af sedler steget med 6,5%. Sammenligner vi det med omsætningen på dankort er den i samme periode steget med 13,5%. Tallene kan måske ikke helt sammenlignes direkte, men hvad siger dem, der laver sedlerne så? Nationalbanken forklarer stigningen med økonomisk vækst, stigende privat forbrug og stigende priser og på grafen her ser det sjovt nok ud til at hænge rimeligt godt sammen...

Men hvorfor skriver JP så sådan? Tja, deres hovedkilde til artiklen er tilsyneladende Dansk Industri, og dem har vi da aldrig før hørt tale for skattelettelser - vel?

Kildekritik tak!
Navn:
Email:
Skal din e-mail være synlig på siden?
Ja Nej
Kommentar:
Alle felter er påkrævet!