Vidensbase
Sekundært
Referencer
FAQ

Her er min første serie af billeder fra arkæologiske betydningsfulde steder. Billederne er taget i Templernes dal i Agrigento, Italien d. 8/4-00. Jeg var dernede på studietur med min HHX-klasse på Vejlby Centervej i århus.

Græsk og romersk religion er stort set det samme, men navnene er forskellige. Da billederne er fra Italien har jeg valgt at sætte det romerske navn først og det græske i parentes, når jeg nævner hvem templerne er bygget for at tilbede.


Selve Templernes dal er et rimeligt stort naturområde, hvor det eneste byggeri er de flere hundrede år gamle tempelruiner. Indenfor rimelig kort afstand er der i alt 6 templer der er værd at se. Der skulle i alt være over 10, men de fleste er dog fuldstændig ødelagte.

Fra det udkigspunkt vi var ved kunne man kun tydelig se de 3. Denne udsigt er der 3 billeder af herunder:

Juno (/ Hera)'s tempel på afstand Herkules (/ Herakles)'s tempel på  afstand Concord templet på afstand

Det første tempel vi skal se lidt nærmere på er Juno (/ Hera)'s tempel hvor en side og en ende stadig står rimelig velbevarede. Templet er fra år 450 før Kristi fødsel. Det blev oprindelig bygget til ære for Hera, men blev skadet under en brand i år 406 før Kristi fødsel og genopbygget til Juno's ære under romerne. Den har på siderne 6 x 13 søjler. Billedet er taget fra nordvest.

Juno (/ Hera)'s tempel

Det næste tempel var egentlig nummer 3 på turen ned ad bakken templerne står på, men da det 2. er det mest velbevarede er det også det jeg vil bruge mest tid på og derfor gemmer til sidst. Herkules (/ Herakles)'s tempel, der ses herunder, er dateret til år 510 før Kristi fødsel. 8 af de 6 x 15 ydersøjler blev genoprejst i 1928.

Herkules (/ Herakles)'s tempel

Concord templet er klart det mest velbevarede ved Agrigento og et af de mest velbevarede og perfekte i proportion og stil i hele verden. Navnet stammer fra en romersk inskription i nærheden, der indeholdt ordet "Concord" og templet er således blevet givet dette navn i nyere tid selv om inskription egentlig ikke har noget med templet at gøre. Hvem templet er bygget til ære for er således uvidst, men det menes at være Castor og Pullox. Templet er bygget mellem år 450 og 430 før Kristi fødsel. Ligesom Juno's tempel har Concord også 6 x 13 søjler på ydersiden. At templet er så velbevaret skyldes til dels, at det blev omdannet til en basilika i det 6. århundrede efter Kristi fødsel af helgenen Gregory. Templet blev lavet tilbage til noget nær sit oprindelige udseende i 1800-tallet, men buerne der blev skåret ud i indervæggen af templet er der stadig.

Concord templets vest facade
Concord templet fra nord øst
Concord templet øst facade

Buerne, der her ses på indervæggen, er fra den tid templet blev ombygget til basilika.

Buerne, der her ses på indervæggen, er fra den tid templet blev ombygget til basilika.

De sidste 4 billeder er taget inde på museet. De 2 første lige herunder forestiller henholdsvis en 7,61 meter høj telamon og et stykke mosaikgulv fra en romersk-hellenistisk villa fra mellem det 6. århundrede før Kristi fødsel og det 4. århundrede efter Kristi fødsel. Men lidt mere om telamonen: Den stammer fra templet for den olympiske Jupiter, hvor der var flere af dem sat op på ydervæggene mellem søjlerne, så det så ud som om, at de bar taget.

En af de 7,61 meter høje telamoner der bar taget på Templet for Olympiske Jupiter
Mosaikgulv

De sidste 2 billeder er af græsk-italienske krukker fremstillet mellem det 5. og 3. århundrede før Kristi fødsel.

Vaser
Flere vaser
soran.dk v. 5.55
1999-2024
769.564 besøgende
siden 19/3-99.
Sidst opdateret: 26/1-2016.

Creative Commons License