Vidensbase
Sekundært
Referencer
FAQ

Index:

#1: Hvad koster det at blive taget for ikke at have betalt licens?
#2: Hvordan er reglerne for arveafgift?
#3: Må man gerne kopiere musik CDer?
#4: Hvis man søger ind på forskellige uddannelser og bliver optaget på flere, træder 3. gangs reglen så i kraft selvom man siger nej tak inden studiestart?
#5: Er det lovligt at bade nøgen på de danske strande?
#6: Kan en lærer konfiskere ting og låse dem inde i et skab på skolen?
#7: Kan man få rabat på billetter, klippekort og månedskort ved Århus Sporveje, hvis man er studerende?
#8: Kan man få rabat på bøder hos politiet, hvis man er studerende?
#9: Kan man få rabat på bøder for at køre "sort" ved Århus Sporveje, hvis man er studerende?
#10: Kan man få rabat på bøder for at køre "sort" ved Århus Sporveje, hvis man betaler med det samme i bussen?


#1:
Hvad koster det at blive taget for ikke at have betalt licens?

Såfremt man ikke har tilmeldt og betalt licens indenfor 14 dage efter man har fået apparatet skal man betale en kontrolafgift beløbende på det unddragne licensbeløb, men aldrig mindre end 500 kr. Man kan gøre indsigelser mod kontrolafgifter til fogedretten. Betaler man under 25 kr. for lidt i licens opkræves de ikke. Der skal betales licens for apparater, der kan modtage radio eller TV uanset om du bruger dem eller ej og om de er dine, til leje, til låns eller på prøve! Licensbeløbende er for privatbrugere: 175,83 for farvefjernsyn, 112,50 for sort/hvid og 26,67 for radio pr. måned og betales 6 måneder forud, hvor de omfatter radio- og tv-apparater i hjemmet, i sommerhuset, i bilen, i båden og ens egne apparater på arbejdet, når de bliver brugt af licenshaveren selv, ægtefællen og alle hjemmeboende børn, når de er tilmeldt samme folkeregisteradresse. De tilsvarende beløb for 2005 er: 179,17, 115,00 og 26,67 og for 2006: 182,50, 117,50 og 26,67. Personer, der får social pension med en tillægsprocent på 100, kan få nedsat deres licens, så radio er gratis og TV-licens halveres. Licensbeløb for institutioner, hoteller og lignende kan findes på dr.dk/licens

Sidst opdateret: 16/5-04.

[Til index]

 

#2:
Hvordan er reglerne for arveafgift?

I Danmark skal der betales arveafgift af alt arv undtagen:
1. Den efterlevende ægtefælles arveandel,
2. udbetalinger, der er helt eller delvist indkomstskattepligtige efter pensionsbeskatningsloven, medmindre udbetalingen hidrører fra en ordning svarende til en dansk kapitalpensionsordning,
3. forsikringer m.v., der udbetales fra Arbejdsmarkedets Tillægspension, lovpligtige ulykkesforsikringer og arbejdsgiverbetalte ulykkesforsikringer i anledning af arbejdsulykker,
4. forsikringsbeløb eller den del deraf, som en begunstiget selv har betalt præmierne eller vederlaget for,
5. brugs- og indtægtsnydelser og endelig
6. arv, legat og forsikring m.v., der tilfalder fonde, foreninger, stiftelser m.v. og religiøse samfund, der er godkendt efter Boafgiftsloven § 3, stk. 2, til at modtage arv, legat og forsikring m.v. afgiftsfrit eller er godkendt i henhold til ligningslovens § 8 A eller § 12.

I arv ud over dette er der endvidere et grundfradrag på 144'500 kr. i 1987-niveau, der er afgiftsfri. I 2003 vil det sige 224'600 kr. og i år 2004 231'800 kr. Dette er et samlet fradrag og altså ikke pr. arving!

Af arven ud over dette skal der betales 15% arveafgift.

For de arvinger, der ikke er:
1. Afdødes børn, stedbørn og disse afkom,
2. afdødes forældre,
3. afdødes barns eller stedbarns ikke fraseparerede ægtefælle, uanset om barnet eller stedbarnet lever eller er afgået ved døden
4. personer, der har haft fælles bopæl med afdøde i de sidste 2 år før dødsfaldet, og personer, der tidligere har haft fælles bopæl med afdøde i en sammenhængende periode på mindst 2 år, når den fælles bopæl er ophørt alene på grund af institutionsanbringelse, herunder i en ældrebolig
5. afdødes fraseparerede eller fraskilte ægtefælle samt
6. plejebørn, der har haft bopæl hos afdøde i en sammenhængende periode på mindst 5 år, når opholdet er begyndt, inden plejebarnet fyldte 15 år, og højst en af plejebarnets forældre har haft bopæl hos afdøde sammen med plejebarnet,
skal der yderligere betales 25% arveafgift af det resterende arv efter de 15% er fratrukket (samlet 36,25%).

Sidst opdateret: 9/5-04.

[Til index]

 

#3:
Må man gerne kopiere musik CDer?

Ja, det må man gerne. Det har været lovligt siden sommeren 2001. I december 2002 blev reglerne dog tilpasset en smule, så der var flere restriktioner vedrørende kopieringen, men færre vedrørende aflytningen af kopien og dette skete igen i december 2003.

Udgangspunktet er at så længe det du kopierer er et lovligt eksemplar som du ejer er kopien også lovlig. At downloade musik fra nettet og brænde over på en CD er dog ikke tilrådeligt, da det her kan være umådeligt svært at bevise, at man troede, at det var et lovligt eksemplar man downloadede, men så vidt det er lagt op med ophavsmandens tilladelse. Du må ikke brænde til andre end din husstand (forældre, søskende, børn og ægtefælle du bor sammen med) eller få andre til at brænde for dig, og du må heller ikke: Udlåne, forære, sælge eller bytte kopier væk. Endelig må du heller ikke bryde kopispærringer / kryptering med mindre det også er nødvendigt for blot at afspille CDen. Endelig må du også kopiere lånte DVDer og CDer hvis det er til et analogt medie (video- / kassette-bånd).

Med hensyn til aflytningen af kopien er der også visse restriktioner: Du må afspille kopien: Hjemme, i bilen, i sommerhuset, på din båd og på kontoret på din arbejdsplads, som du vil, men hvis du kommer udenfor disse områder f.eks. med en discman er det kun dig selv, der må høre det. En undtagelse er dog private fester, hvor det også er lovligt både dine og andres som du deltager i.

De samme regler gælder for DVDer. Her er det dog også lovligt at bryde landekoder, men stadig ikke kopispærring / kryptering.

Sidst opdateret: 5/2-04.

[Til index]

 

#4:
Hvis man søger ind på forskellige uddannelser og bliver optaget på flere, træder 3. gangs reglen så i kraft selvom man siger nej tak inden studiestart?

Jeg må jo gå ud fra, at det er videregående uddannelse der er tale om, da ungdomsuddannelser ikke hører under 3. gangsreglen (hvilket arkitekt-, bibliotekar- og design-uddannelsen heller ikke gør). Stort set alle videregående uddannelser hører under den koordinerede tilmelding (KOT), og man kan således ikke blive optaget på flere uddannelser på samme tid, da det går efter prioritering... Desuden skal man først sige ja til den plads man bliver tilbudt før man er optaget og før 3. gangsreglen træder i kraft.

Sidst opdateret: 18/3-02.

[Til index]

 

#5:
Er det lovligt at bade nøgen på de danske strande?

Dette kan være forskelligt fra politikreds til politikreds. I politivedtægterne for Silkeborg politikreds § 17, stk. 6 står der f.eks., at badene ikke må give anledning til offentlig forargelse. I kommentaren dertil står der, at nøgenbadning alene ikke er nok til politiets indgriben. Politivedtægterne til der, hvor du har tænkt dig at opholde dig, kan du finde i Retsinformationen via link-siden. Husk dog lige, at ord som "offentlig forargelse" kan fortolkes forskelligt. Reglerne gælder for både offentlige og private strande, så længe det ikke kræver en særlig indsats, som brug af kikkert eller lignende, at overvære det.

Sidst opdateret: 14/6-00.

[Til index]

 

#6:
Kan en lærer konfiskere ting og låse dem inde i et skab på skolen?

Nej! En lærer kan ikke konfiskere ting. Konfiskeringer kan kun besluttes i retten. Der kan dog være interne regler på skolen, der giver læreren ret til at opbevare tingen, hvis reglerne ikke overholdes. Normalt skal tingen dog tilbageleveres ved skoledagens afslutning. I sidste instans er det retten, der kan afgøre om læreren har gjort noget forkert. Spørg efter de interne regler om f.eks. mobiltelefoner på kontoret på din skole og læs eventuelt mere i retsplejeloven som kan findes her.

Sidst opdateret: 26/4-00.

[Til index]

 

#7:
Kan man få rabat på billetter, klippekort og månedskort ved Århus Sporveje, hvis man er studerende?

Måske! Det er det svar jeg umiddelbart kan give. Reglerne er nemlig meget forvirrende og forskellige alt efter hvilken slags uddannelse det er, hvor gammel du er, hvor du bor og så videre og så videre. Rabatsystemet er ikke bestemt af Århus Sporveje selv, men følger bare de bestemmelser, der er fastsat af folketinget. De vil ikke selv derudover give rabatter, da de ifølge direktøren selv synes det er så billigt, at der ikke er behov for en rabat til studerende. Her kommer så alt det forvirrende: Hvis du er under 15 kan du køre som barn, hvis du er under 18 kan du køre som ung, hvis du går på en vidergående uddannelse (forbi gymnasiums-niveau) kan du desuden få rabat efter et meget forvirrende system. Til studerende på gymnasiums-niveau skal der derudover siges, at de særlige buskort til amtsbusserne også gælder til bybusserne pr. 8/11-00, da Indenrigsministeriet har fundet den nuværende praksis ulovlig, da man selv skal kunne vælge transportmiddel (også tog).

Sidst opdateret: 18/10-00.

[Til index]

 

#8:
Kan man få rabat på bøder hos politiet, hvis man er studerende?

Ja! Under punkt 3.2. i rigsadvokatens vejledning om bødetakster i politisager pr. juni 1991 kan sigtede med særlig lav indtægt få nedsat bøden helt ned til det halve. Bøder kan dog aldrig nedsættes til under 250 kr. (150 kr. ved skolebørn). Disse retningslinier er dog kun vejledende for politi og anklagemyndighed, der træffer den endelige beslutning om nedsættelse. Halveringer kan navnlig komme på tale ved unge under uddannelse og pensionister.

Sidst opdateret: 5/12-99.

[Til index]

 

#9:
Kan man få rabat på bøder for at køre "sort" ved Århus Sporveje, hvis man er studerende?

Nej! Det kan man ifølge Århus Sporveje ikke.

Sidst opdateret: 14/3-99.

[Til index]

 

#10:
Kan man få rabat på bøder for at køre "sort" ved Århus Sporveje, hvis man betaler med det samme i bussen?

Nej! Det kan man ikke. Indtil d. 16/1-00 kunne man få 100 kr. i rabet, men siden da har det været samme beløb lige meget om man betaler i bussen eller senere.

Sidst opdateret: 7/1-00.

[Til index]

 


[Til top]

[Til kategorierne]

soran.dk v. 5.55
© 1999-2024
751.302 besøgende
siden 19/3-99.
Sidst opdateret: 26/1-2016.

Creative Commons License